nl en
vorige volgende
Nu speelt: -
Nach van Bach

image.php.jpegDe Nach van Bach is een creatief idee en concept van organist Aart Bergwerff. Samen met kleinkunstenaar, acteur en Hagenees Karel de Rooij werkte Aart dit concept uit tot een ludieke theatervoorstelling en zoektocht naar de muziek van Johann Sebastian Bach in de Haagse binnenstad, als onderdeel van het Festival Classique 2010 en 2011.

Bachs muziek is geniaal en onovertroffen, maar hoe goed kennen we zijn muziek eigenlijk, en meer nog, hoe goed kennen we zijn orgelmuziek eigenlijk ?  De Nach van Bach (op z'n Haags) plaatst de muziek van Bach en zijn orgelmuziek in het bijzonder in een geheel nieuw perspectief, op verrassende plekken in de Haagse binnenstad en in verrassende muzikale en theatrale combinaties, waarbij het orgel steeds een hoofdrol speelt.

Volgens de nog jonge traditie van de Nach van Bach is het programma van tevoren geheim maar niet de aanvangstijd:  21.38u (B.A.C.H.) tot diep in de Nach...

In de editie van 2010 speelde Aart Bergwerff  Bachs Passacaglia en fuga in c BWV 582 op het Garrels-orgel van de Oud-Katholieke Kerk te Den Haag, samen met zandkunstenaar Gert van de Vijver.            

In de editie van 2011 stond het beroemde Bätz-orgel van de Lutherse Kerk te Den Haag centraal, met twee bespelingen door Aart Bergwerff:  Bachs Toccata, Adagio en Fuga in C gr.t. BWV 564 in samenwerking met tap-danseres Marije Nie en opnieuw Bachs Adagio  en Passacaglia en fuga in c BWV 582 in samenspel met motion graphics van ontwerper en grafisch kunstenaar Jaap Drupsteen.

Beide versies van de Nach van Bach 2010 en 2011 werden door de AVRO live opgenomen op webcast en zijn terug te kijken op: http://cultuurgids.avro.nl

posted on March 20, 2011