nl en
vorige volgende
Nu speelt: -
Canto Ostinato

In 2006 speelde organist Aart Bergwerff de wereldpremière op kerkorgel van Simeon ten Holts Canto Ostinato, de welhaast meest bekende Nederlandse compositie ooit voor toetsinstrumenten geschreven.

Gecomponeerd in 1976 is dit stuk vele malen uitgevoerd en op CD opgenomen door verschillende pianisten.

In 2007 legde Aart Bergwerff ‘zijn’ orgelversie van Canto Ostinato op CD vast, gespeeld op het Holtgräve-orgel van de Lebuïnuskerk in Deventer. In samenwerking met producent Pieter Leeflang werd deze CD in september 2007 ten doop gehouden in een bijzonder concert, eveneens in de Lebuïnuskerk in Deventer. 

Deze wereldpremière op CD is door publiek en vakpers zeer goed ontvangen: het maandblad Luister, voor liefhebbers van klassieke muziek, schreef :

De ‘slechts’ iets meer dan een uur durende versie van Bergwerff, gespeeld op het laatbarokke Holtgräve-orgel in de Grote Kerk te Deventer, is zeer transparant van klank met prachtige naadloze (de)crescendi. Een werk met een voor organisten (!) geneeskrachtige uitstraling. 
(René Verwer, Luister/voorjaar 2008)

In juni 2011 verscheen een nieuwe oplage van de CD, voorzien van een nieuwe lay-out van de hand van grafisch ontwerper Gérard van Betlehem. 
De afgelopen jaren speelde Aart Bergwerff Canto Ostinato vaak live in concerten en op festivals in binnen- en buitenland, in verschillende bezettingen en combinaties.

Voor het jaar 2014 staan nieuwe Canto-concerten op het programma, eveneens in verschillende bezettingen en combinaties:     

zondag 27 april 2014:  Hervormde Kerk te Naaldwijk, in een versie voor kerkorgel en piano, in samenwerking met de pianist Jeroen van Veen.

donderdag  10 juli 2014: CONCERTGEBOUW AMSTERDAMCanto Ostinato in een versie voor 4 piano's en het Maarschalkerweerd-orgel van de Grote Zaal van het Concertgebouw, in samenwerking met de pianisten Jeroen van Veen, Sandra van Veen, Marcel Bergmann en Elisabeth Bergmann.

zaterdag 27 september 2014: Grote Kerk te Vianen. Canto Ostinato in een wervelende voorstelling voor kerkorgel en derwisj-dans door de Turkse danser Kadir Sonuk: West en Oost vinden elkaar in een wervelende voorstelling van muziek en dans, een lust voor oog en oor !

zondag 28 september 2014: Paterskirche te Kempen, Duitsland, in het Niederrhein Musikfestival. Canto Ostinato in een wervelende voorstelling voor kerkorgel en derwisj-dans door de Turkse danser Kadir Sonuk: West en Oost vinden elkaar in een wervelende voorstelling van muziek en dans, een lust voor oog en oor !

vrijdag 3 oktober 2014: Orgelpark te Amsterdam. Canto Ostinato in een versie voor twee piano's en orgels. Met medewerking van de pianisten Jeroen van Veen en Sandra van Veen.

In de Agenda vindt u meer gegevens over deze concerten, aanvangstijden, toegangsprijzen en meer. 

 
geplaatst op 21 december 2010